Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Potatistårta med oliver och fetaost

Gör en potatistårta istället för potatisgratäng. Lite festligare att servera och går bra att förbereda dagen innan och bara värma den i ugnen tills den är klar. Jag serverade med kallskuret kött och en god pepparsås.

Ingredienser: 8 portioner

  • 1 kg potatis

  • 1 gul lök

  • 1 dl oliver

  • 100 g fetaost

  • 1/2 dl finhackade örter t ex basilika, persilja, timjan

  • 3 ägg

  • 3 dl vispgrädde

  • 2 dl riven ost

  • Salt och peppar

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Klä en springform med bakplåtspapper annars är risken stor att den läcker i ugnen.

  3. Skala och skiva potatisen tunt.

  4. Dela oliverna och fetaosten i bitar.

  5. Finhacka löken.

  6. Vispa ihop ägg, grädde och ost.

  7. Blanda alla ingredienser i en stor bunke.

  8. Fyll formen med potatisblandningen och packa till ganska hårt.

  9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Täck med folie om de börjar bli för mörka. Känn efter med en sticka att potatisen är klar.

  10. Låt gärna stå i formen 1 timma innan du tar loss den.

  11. Dekorera med färska örter eller ruccola.

  12. Servera gärna med den här goda pepparsåsen.

See this content in the original post