Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Bouillabaisse

Gjorde den här fantastiskt goda franska fisksoppan igår. Mannens favorit över alla soppor. Servera gärna med ett gott bröd till.

Ingredienser: 4 portioner

  • 1 gul lök

  • 3 klyftor vitlökar

  • 1/2 purjolök

  • 400 g fast potatis

  • 300 g morot

  • 1/2 färsk fänkål

  • 1 msk olivolja

  • 0,5 g saffran

  • 1 tsk chiliflakes

  • 2 msk tomatpuré

  • 3 dl vitt vin

  • 1/2 l vatten

  • 3 dl vispgrädde

  • 2 msk fiskfond

  • 300 g laxfilé

  • 300 g torskfilé

  • 250 g räkor

  • 1/2 kg blåmusslor

  • Några kvistar färsk timjan

  • 1/2 citron, saften

  • salt och svartpeppar

See this content in the original post

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök. Skala och tärna potatis och morötter och skölj och grovhacka fänkål.

2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med saffran och chiliflakes under omrörning i ca 3 min.

3. Tillsätt tomatpuré och fräs i nån minut under omrörning

5. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och fond och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min.

6. Tärna laxen och torsken. Skala räkorna.

7. Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som är trasiga och som inte stänger sig när man knackar på skalet.

9. Lägg ner lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 min. Lägg ner räkor och repad timjan och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.

10. Servera med ett gott bröd och ev en klick aioli.

See this content in the original post