Rostad pumpasoppa med karamelliserad lök
Igår lagade jag den här supergoda pumpasoppan med ingredienser som karamelliserad lök, sötpotatis, och ett sting av chili. Toppa med turkisk yoghurt, rostade pumpakärnor och mandlar, sesamfrön och lite ringlad balsamicokräm.
Ingredienser: 4 portioner
500 g pumpa, Hokkoaido eller Butternut
2 msk olivolja
2 rödlökar
1 msk smör
1/2 msk socker
2 msk balsamicovinäger
1 medelstor sötpotatis
2 vitlöksklyftor
5 dl grönsaksbuljong
1 msk korianderpulver
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1/2 msk gurkmeja
en nypa chiliflakes
salt och peppar
1 msk äppelcidervinäger
Topping:
Rostade pumpakärnor, curry
Rostade mandlar
Rostade sesamfrön
Balsamicokräm
Färsk koriander
Gör så här:
Dela pumpan i mindre bitar, ta bort skalet. Lägg bitarna på en plåt och ringla över olivolja och rostade ugnen 225 ° i ca 25-30 minuter.
Skiva löken och stek mjuk i smöret. Tillsätt socker och balsamicovinäger. Låt småkoka några minuter.
Skala potatisen och lägg i en kastrull med grönsaksbuljong, vitlök och alla kryddor. Låt koka tills potatisen är mjuk.
Häll i den rostade pumpan och löken i kastrullen och mixa med stavmixer eller allra helst kör allt i en blender och mixa slät.
Häll tillbaka i kastrullen och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Rosta mandlar, pumpakärnor och sesamfrön i en torr stekpanna. Pumpakärnorna brukar jag krydda med lite curry också. Häll upp i små skålar. Lägg lite turkisk yoghurt i en skål. Ställ fram allt på bordet tillsammans med färsk koriander och balsamicokräm så var och en får toppa sin egen soppa. Något som är gott till är även rostade kikärtor.
De här fantastiska bröden är jättegoda till!