Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Butterkaka med mandelmassa och vanilj

Här kommer recept på en god butterkaka med mandelmassa i fyllningen. Butterkaka är ju helt enkelt skurna bullar som läggs i en form och fylls med vaniljkräm. Så himla gott! Jag gör ingen egen vaniljkräm utan gör en snabbis av marsanpulver.

Ingredienser:

Vetedeg

  • 25 g jäst

  • 2,5 dl mjölk

  • 1/5 dl strösocker

  • 1 tsk kardemumma

  • 1 nypa salt

  • 6-7 dl vetemjöl

  • 75 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

  • 75 g smör, rumsvarmt

  • 75 g mandelmassa

  • 1/2 msk kanel

Vaniljkräm:

  • 1 dl mjölk

  • 2 1/2 msk marsanpulver

Pensling:

  • 1 ägg

  • Pärlsocker

Glasyr:

  • 1 dl florsocker

  • 1 msk vatten

See this content in the original post

Gör så här:

Deg:

  1. Smula jästen i en degbunke.

  2. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen.

  3. Tillsätt de torra ingredienserna och klicka i smöret.

  4. Arbeta ihop degen i ca 10 minuter i en assistent eller för hand.

  5. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

  6. Riv mandelmassan och blanda med smör och kanel till en jämn smet.

  7. Vispa ihop mjölken med marsanpulver och ställ i kylen tills den tjocknar.

  8. Dela degen och kavla ut till en rektangel. . Fördela mandelfyllningen på och rulla ihop.

  9. Skär i ca 4 cm breda bitar och placera i en smord springform, 24 cm i diameter. Det ska vara lite luft mellan bullarna.

  10. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

  11. Gör en fördjupning i mitten av varje bulle och fyll med en klick vaniljkräm.

  12. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

  13. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

  14. Låt kakan svalna helt.

  15. Rör ihop florsocker och vatten och spritsa glasyren över kakan.

See this content in the original post