Butterkaka med mandelmassa och vanilj
Här kommer recept på en god butterkaka med mandelmassa i fyllningen. Butterkaka är ju helt enkelt skurna bullar som läggs i en form och fylls med vaniljkräm. Så himla gott! Jag gör ingen egen vaniljkräm utan gör en snabbis av marsanpulver.
Ingredienser:
Vetedeg
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1/5 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
6-7 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
75 g smör, rumsvarmt
75 g mandelmassa
1/2 msk kanel
Vaniljkräm:
1 dl mjölk
2 1/2 msk marsanpulver
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Deg:
Smula jästen i en degbunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt de torra ingredienserna och klicka i smöret.
Arbeta ihop degen i ca 10 minuter i en assistent eller för hand.
Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Riv mandelmassan och blanda med smör och kanel till en jämn smet.
Vispa ihop mjölken med marsanpulver och ställ i kylen tills den tjocknar.
Dela degen och kavla ut till en rektangel. . Fördela mandelfyllningen på och rulla ihop.
Skär i ca 4 cm breda bitar och placera i en smord springform, 24 cm i diameter. Det ska vara lite luft mellan bullarna.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Gör en fördjupning i mitten av varje bulle och fyll med en klick vaniljkräm.
Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna helt.
Rör ihop florsocker och vatten och spritsa glasyren över kakan.