Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Lussekatter

Ingredienser: ca 35 stycken

  • 50 g jäst

  • 5 dl mjölk

  • 1 g saffran

  • 200 g rumstempererat smör

  • 2 dl strösocker

  • 14-15 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

Pensling och dekoration:

  • Ägg och russin

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken(37°)

  2. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.

  3. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakning.

  4. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.

  5. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

  6. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter.

  7. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min.

  8. Sätt ugnen på 225°.

  9. Pensla med uppvispat ägg.

  10. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

See this content in the original post