Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Saftiga kanelbullar

Kanelbullar till fikat är ju så gott. Bara att ha en påse i frysen och tina när gästerna kommer. Ha aldrig för mycket mjöl i degen och SNÅLA INTE med smöret så får du mjuka, saftiga bullar. Jag penslar dom alltid efteråt med sockerlag så behåller dom sin saftighet längre!

Ingredienser: ca 30 bullar

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör

  • 2 dl strösocker eller 1 dl farinsocker och 1 dl strösocker

  • 5 tsk kanel

Degen:

  • 50 g jäst

  • 5 dl mjölk

  • 1 msk kanel

  • 250 g rumsvarmt smör

  • 2 dl strösocker

  • ca 16- 17 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

Pensling:

  • 1 ägg

  • 1 nypa salt

  • lite vatten

Garnering:

  • Pärlsocker

  • Flagad mandel

  • Sockerlag (1 dl vatten och 1 dl strösocker)

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en smet.

  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.

  3. Ha sedan i kanel, strösocker, smör i bitar, och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl tills degen känns bra.

  4. Knåda ordentligt i minst 7-10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.

  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.

  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.

  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan. Vrid remsorna och snurra ihop till en knut.

  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar.

  9. Sätt ugnen på 200 grader

  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och flagad mandel. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. 

See this content in the original post