Boeuf Bourguignon
Nu är det höst och vad passar bättre en än mustig köttgryta. Boeuf Bourguignon är en fransk köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, lök, sidfläsk och champinjoner. Låt den puttra på spisen länge så köttet blir riktigt mört och fint.
Ingredienser: 6 pers.
1 kg grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk smör (till stekning)
1 1/2 salt
3 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 flaska rödvin (à 75 cl)
300 g rökt sidfläsk (du kan ta 2 pkt bacon också)
2 morötter, skurna i mindre bitar
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 lagerblad
3 timjankvistar
200 g champinjoner
1 burk syltlök
Persilja
Till servering
kokt potatis
Gör så här:
Bryn köttet i smör i en stor gryta tills det fått fin färg på alla sidor.
Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
Tillsätt balsamvinäger, vatten, kalvfond och rödvin.
Bryn bacon, morötter och vitlök lätt i en het stekpanna i smör. Tillsätt i grytan.
Tillsätt lagerblad och timjankvistar. Lägg på ett lock och låt sjuda 2-2,5 timma tills köttet är mört.
Dela champinjonerna i mindre bitar och bryn i smör i en stekpanna.
Lägg i champinjonerna och syltlöken innan servering, smaka av med salt och peppar och strö över hackad persilja.
Servera med kokt potatis och ett gott bröd.