efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Nu är det höst och vad passar bättre en än mustig köttgryta. Boeuf Bourguignon är en fransk köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, lök, sidfläsk och champinjoner. Låt den puttra på spisen länge så köttet blir riktigt mört och fint.

Ingredienser: 6 pers.

  • 1 kg grytbitar av nöt

  • ca 2 - 3 msk smör (till stekning)

  • 1 1/2 salt

  • 3 krm svartpeppar

  • 1 msk tomatpuré

  • 2 msk vetemjöl

  • 1/2 dl balsamvinäger

  • 2 dl vatten

  • 2 msk kalvfond

  • 1/2 flaska rödvin (à 75 cl)

  • 300 g rökt sidfläsk (du kan ta 2 pkt bacon också)

  • 2 morötter, skurna i mindre bitar

  • 3 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 lagerblad

  • 3 timjankvistar

  • 200 g champinjoner

  • 1 burk syltlök

  • Persilja

Till servering

  • kokt potatis

Gör så här:

  1. Bryn köttet i smör i en stor gryta tills det fått fin färg på alla sidor.

  2. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.

  3. Tillsätt balsamvinäger, vatten, kalvfond och rödvin.

  4. Bryn bacon, morötter och vitlök lätt i en het stekpanna i smör. Tillsätt i grytan.

  5. Tillsätt lagerblad och timjankvistar. Lägg på ett lock och låt sjuda 2-2,5 timma tills köttet är mört.

  6. Dela champinjonerna i mindre bitar och bryn i smör i en stekpanna.

  7. Lägg i champinjonerna och syltlöken innan servering, smaka av med salt och peppar och strö över hackad persilja.

  8. Servera med kokt potatis och ett gott bröd.

IMG_20200222_172602_01.jpg
Pizza med musslor och räkor

Pizza med musslor och räkor

Girasoli, fylld med basilika och ricotta i en het tomatsås

Girasoli, fylld med basilika och ricotta i en het tomatsås