Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Fläskfilegratäng med svamp och bacon

Gratinerat potatismos med svampstuvning, fläskfilé och bacon är en lika läcker som god kombination.

Ingredienser

    • 1 fläskfilé (ca 500 g)

    • 2 msk smör

    • salt, peppar

  1. Stuvning

    • 250 g svamp

    • 2 msk smör

    • 4 msk vetemjöl

    • 3 dl grädde

    • 2 dl vatten

    • 2 msk kalvfond

    • 2 msk soja

    • salt, peppar

    • 140 g tärnat bacon

    • små tomater

  2. Potatismos

    • 700 g potatis

    • 1/2 dl grädde

    • 1 msk smör

    • 1 st äggula

    • salt, peppar

See this content in the original post

Gör så här

  1. Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar. Lägg ner den i kokande vatten och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt grädde, smör och äggula. Salta och peppra.

  2. Putsa filén. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 min så att den blir nästan genomstekt. Salta och peppra och låt vila under tiden du steker baconen.

3. Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Spritsa potatismoset runt kanten. Bred stuvning på filén och strö över bacon. Garnera med tomater. Gratinera i 225° ca 10 min.

See this content in the original post