efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Fläskfilegratäng med svamp och bacon

Fläskfilegratäng med svamp och bacon

Gratinerat potatismos med svampstuvning, fläskfilé och bacon är en lika läcker som god kombination.

Ingredienser

    • 1 fläskfilé (ca 500 g)

    • 2 msk smör

    • salt, peppar

  1. Stuvning

    • 250 g svamp

    • 2 msk smör

    • 4 msk vetemjöl

    • 3 dl grädde

    • 2 dl vatten

    • 2 msk kalvfond

    • 2 msk soja

    • salt, peppar

    • 140 g tärnat bacon

    • små tomater

  2. Potatismos

    • 700 g potatis

    • 1/2 dl grädde

    • 1 msk smör

    • 1 st äggula

    • salt, peppar

Gör så här

  1. Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar. Lägg ner den i kokande vatten och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt grädde, smör och äggula. Salta och peppra.

  2. Putsa filén. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 min så att den blir nästan genomstekt. Salta och peppra och låt vila under tiden du steker baconen.

processed_IMG_20200214_180510.jpg

3. Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 min. Smaka av med salt och peppar.

processed_IMG_20200214_180502.jpg

Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Spritsa potatismoset runt kanten. Bred stuvning på filén och strö över bacon. Garnera med tomater. Gratinera i 225° ca 10 min.

processed_IMG_20200214_185318.jpg
<
Hemgjorda chips

Hemgjorda chips

Overnight oats

Overnight oats