Fläskfilegratäng med svamp och bacon
Gratinerat potatismos med svampstuvning, fläskfilé och bacon är en lika läcker som god kombination.
Ingredienser
1 fläskfilé (ca 500 g)
2 msk smör
salt, peppar
Stuvning
250 g svamp
2 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk soja
salt, peppar
140 g tärnat bacon
små tomater
Potatismos
700 g potatis
1/2 dl grädde
1 msk smör
1 st äggula
salt, peppar
Gör så här
Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar. Lägg ner den i kokande vatten och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt grädde, smör och äggula. Salta och peppra.
Putsa filén. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 min så att den blir nästan genomstekt. Salta och peppra och låt vila under tiden du steker baconen.
3. Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 min. Smaka av med salt och peppar.
Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Spritsa potatismoset runt kanten. Bred stuvning på filén och strö över bacon. Garnera med tomater. Gratinera i 225° ca 10 min.