Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Järpar med sambal olek i svampsås

See this content in the original post

Snabba järpar med lite hetta från sambal olek och syrlighet från citron. Bryn de snabbt och låt koka klart i en gräddig svampsås. Min skogstur resulterade i mycket nyplockade kantareller men det går bra med champinjoner också. Gjorde potatisklyftor till som jag älskar. Bara att skrubba, dela i klyftor med skalet på, olja, salt, peppar och skjuts in i ugnen under tiden du gör järparna.

Ingredienser: 4 portioner

Järpar

  • 500 g nöt eller blandfärs

  • 2 msk smör

  • 2 vitlöksklyftor, pressade

  • Rivet skal av en 1/2 citron

  • 1 tsk sambal olek

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1/2 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 1 dl persilja, hackad

Svampsås

  • Ca 200 g svamp, i småbitar

  • 2 msk smör

  • 1/2 gul lök, finhackad

  • 2 dl vatten

  • 2 dl grädde

  • 1 tärning grönsaksbuljong

  • salt och peppar

  • 2 msk maizena

  • 1 tsk soja

  • (riven parmesan)

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Blanda färsen med resten av ingredienserna.

  2. Forma järpar, av min smet blev det 8 st.

  3. Bryn järparna i smör i en stekpanna.

  4. Ta ur järparna och lägg på ett fat.

  5. Bryn lök och svamp i smöret i samma stekpanna du brynte järparna i.

  6. Häll i vatten, grädde, buljongtärning och soja. Låt koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar. Red av såsen med maizena.

  7. Lägg i järparna och låt puttra i såsen tills de är klara inuti. Riv gärna lite riven parmesan ovanpå vid servering.

See this content in the original post