Järpar med sambal olek i svampsås
Snabba järpar med lite hetta från sambal olek och syrlighet från citron. Bryn de snabbt och låt koka klart i en gräddig svampsås. Min skogstur resulterade i mycket nyplockade kantareller men det går bra med champinjoner också. Gjorde potatisklyftor till som jag älskar. Bara att skrubba, dela i klyftor med skalet på, olja, salt, peppar och skjuts in i ugnen under tiden du gör järparna.
Ingredienser: 4 portioner
Järpar
500 g nöt eller blandfärs
2 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade
Rivet skal av en 1/2 citron
1 tsk sambal olek
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl persilja, hackad
Svampsås
Ca 200 g svamp, i småbitar
2 msk smör
1/2 gul lök, finhackad
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
2 msk maizena
1 tsk soja
(riven parmesan)
Gör så här:
Blanda färsen med resten av ingredienserna.
Forma järpar, av min smet blev det 8 st.
Bryn järparna i smör i en stekpanna.
Ta ur järparna och lägg på ett fat.
Bryn lök och svamp i smöret i samma stekpanna du brynte järparna i.
Häll i vatten, grädde, buljongtärning och soja. Låt koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar. Red av såsen med maizena.
Lägg i järparna och låt puttra i såsen tills de är klara inuti. Riv gärna lite riven parmesan ovanpå vid servering.