efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Järpar med sambal olek i svampsås

Järpar med sambal olek i svampsås

Snabba järpar med lite hetta från sambal olek och syrlighet från citron. Bryn de snabbt och låt koka klart i en gräddig svampsås. Min skogstur resulterade i mycket nyplockade kantareller men det går bra med champinjoner också. Gjorde potatisklyftor till som jag älskar. Bara att skrubba, dela i klyftor med skalet på, olja, salt, peppar och skjuts in i ugnen under tiden du gör järparna.

Ingredienser: 4 portioner

Järpar

  • 500 g nöt eller blandfärs

  • 2 msk smör

  • 2 vitlöksklyftor, pressade

  • Rivet skal av en 1/2 citron

  • 1 tsk sambal olek

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1/2 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 1 dl persilja, hackad

Svampsås

  • Ca 200 g svamp, i småbitar

  • 2 msk smör

  • 1/2 gul lök, finhackad

  • 2 dl vatten

  • 2 dl grädde

  • 1 tärning grönsaksbuljong

  • salt och peppar

  • 2 msk maizena

  • 1 tsk soja

  • (riven parmesan)

Gör så här:

  1. Blanda färsen med resten av ingredienserna.

  2. Forma järpar, av min smet blev det 8 st.

  3. Bryn järparna i smör i en stekpanna.

  4. Ta ur järparna och lägg på ett fat.

  5. Bryn lök och svamp i smöret i samma stekpanna du brynte järparna i.

  6. Häll i vatten, grädde, buljongtärning och soja. Låt koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar. Red av såsen med maizena.

  7. Lägg i järparna och låt puttra i såsen tills de är klara inuti. Riv gärna lite riven parmesan ovanpå vid servering.

Adjustments.jpeg
Kantarellpaj

Kantarellpaj

Högrevsgryta med kantareller och bacon

Högrevsgryta med kantareller och bacon