Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Helstekt kyckling i lergryta

Damma av din gamla lergryta och gör den här kycklingen som blir så saftig och god och sköter sig själv i ugnen.

Ingredienser: 4 portioner

  • 1 färsk kyckling

  • 1 röd chilifrukt (t.ex spansk peppar)

  • 2 morötter

  • 2 palsternackor

  • 2 rödlökar

  • 8 vitlöksklyftor

  • 2 tsk salt

  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar

  • 1/2 kruka timjan

  • färskpressad juice av 1/2 citron

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.

  2. Dela och kärna ur chilin. Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala vitlöken och krossa den.

  3. Lägg rotfrukter, rödlök och 2/3 av vitlöken i bottnen på lergrytan.

  4. Gnid in kycklingen med chilin, salt och peppar. Fyll kycklingen med resten av vitlöken och några timjankvistar.

  5. Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på resten av timjankvistarna och chilin. Häll över citronjuicen.

  6. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn.

  7. Sätt ugnen på 200°C.

  8. Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.

See this content in the original post