Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Osso buco med kyckling

Osso buco är en mustig, italiensk köttgryta som lagas på kalvlägg med ben. Då jag ibland har svårt att få tag i det så blir det istället med kyckling. Inte som originalet men en riktigt god variant som går lite fortare att göra. Jag serverade med gremolata och ett gott saffransmos.

Ingredienser: 4 portioner

  • 800 g kycklinglår

  • 1/2 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • Olja till stekning

  • 3 gula lökar

  • 3 klyftor vitlök

  • 300 g rotselleri

  • 3 morötter

  • 2 msk tomatpuré

  • 2 burkar krossade tomater

  • 2 1/2 dl vitt vin

  • 1 dl vatten

  • 3 msk koncentrerad kalvfond

  • 1 tsk rosmarin

  • Salt och peppar

Gremolata:

  • 1 kruka persilja

  • 1 1/2 dl olivolja

  • Finrivet skal av 1 citron

  • 1 finriven vitlöksklyfta

  • Salt

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Blanda samman mjölet med salt och svartpeppar.

  2. Vänd kycklinglåren i mjölblandningen.

  3. Stek dem gyllene på båda sidorna i olja.

  4. Ta upp dem.

  5. Skala och tärna morötter och rotselleri fint.

  6. Skala och finhacka lök och vitlök.

  7. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs alltsammans ca 2 minuter. Tillsätt tomatpurén och rosmarin och låt allt fräsa ihop nån minut.

  8. Tillsätt krossade tomater, vin, vatten och kycklingfond. Smaka av med salt och svartpeppar.

  9. Låt allt koka samman några minuter.

  10. Lägg ner kycklinglåren och lägg på lock.

  11. Koka upp och låt koka under lock ca 40-45- minuter.

  12. Gremolata: Hacka persiljan fint, blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt.

  13. Servera grytan med ett gott potatismos med saffran och gremolatan.

See this content in the original post