Osso buco med kyckling
Osso buco är en mustig, italiensk köttgryta som lagas på kalvlägg med ben. Då jag ibland har svårt att få tag i det så blir det istället med kyckling. Inte som originalet men en riktigt god variant som går lite fortare att göra. Jag serverade med gremolata och ett gott saffransmos.
Ingredienser: 4 portioner
800 g kycklinglår
1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Olja till stekning
3 gula lökar
3 klyftor vitlök
300 g rotselleri
3 morötter
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2 1/2 dl vitt vin
1 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk rosmarin
Salt och peppar
Gremolata:
1 kruka persilja
1 1/2 dl olivolja
Finrivet skal av 1 citron
1 finriven vitlöksklyfta
Salt
Gör så här:
Blanda samman mjölet med salt och svartpeppar.
Vänd kycklinglåren i mjölblandningen.
Stek dem gyllene på båda sidorna i olja.
Ta upp dem.
Skala och tärna morötter och rotselleri fint.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en stor gryta och fräs alltsammans ca 2 minuter. Tillsätt tomatpurén och rosmarin och låt allt fräsa ihop nån minut.
Tillsätt krossade tomater, vin, vatten och kycklingfond. Smaka av med salt och svartpeppar.
Låt allt koka samman några minuter.
Lägg ner kycklinglåren och lägg på lock.
Koka upp och låt koka under lock ca 40-45- minuter.
Gremolata: Hacka persiljan fint, blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt.
Servera grytan med ett gott potatismos med saffran och gremolatan.