Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Paj med brie, soltorkade tomater och prosciutto

En läcker paj med smaker som brie, soltorkade tomater och prosciutto. Paj är ju så bra bjudmat med allt i en form. Ställ fram en skål cocktailtomater och ruccolasallad och servera gärna ett glas rött till.

Ingredienser: 4 portioner

Pajskal:

  • 125 g smör

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 msk vatten

  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 1 röd lök

  • 1 vitlök

  • 1 tsk strösocker

  • 150 g brieost

  • 10 oliver

  • 8 soltorkade tomater i olja

Äggstanning:

  • 3 ägg

  • 2 dl grädde eller mjölk

  • 1 dl ost, riven

  • Salt och peppar

Topping:

  • Ruccola

  • Prosciutto

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Pajdeg: Blanda samman degen i en matberedare, kavla ut den och klä en form med löstagbar kant, 24 cm i diam. Ställ kallt i 20 min.

  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

  4. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  5. Skala och skär löken i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Stek i smör i en stekpanna med lite socker tills den mjuknar.

  6. Skär brieosten i skivor och fyll pajskalet med lök, vitlök, oliver, soltorkade tomater och brieost

  7. Vispa ihop äggstanningen och häll över fyllningen i pajskalet.

  8. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter tills äggstanningen har stelnat.

  9. Toppa pajen med ruccola och prosciutto vid servering.

See this content in the original post