Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Päronpaj med mandel

Varför inte baka en päronpaj med en krämig mandelfyllning! Päron och mandel matchar ju varandra så bra och blir ljuvligt gott.

Ingredienser:

Mördeg:

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 dl florsocker

  • 150 g smör, i tärningar

  • 1 äggula

  • 1 msk vatten

Mandelfyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör

  • 1 dl strösocker

  • 2 äggulor

  • 2 ägg

  • 4 dl mandelmjöl

  • 1 msk vaniljsocker

  • 0,5 tsk mald kardemumma

  • 4-5 päron

  • Flagad mandel

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienser till en deg, eller gör degen i en matberedare. Tryck ut degen i en avlång eller rund pajform med löstagbar botten. Nagga den och låt den vila i frysen i ca 20 minuter.

  2. Sätt ugnen på 200°.

  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sänk ugnen till 175°.

  4. Låt pajskalet svalna något och fördela sedan mandelkrämen i. Skiva päronhalvorna och lägg dem tätt på mandelkrämen. Tryck till lite lätt och strö flagad mandel över.

  5. Grädda kakan i ca 30-40 minuter tills pajen får fin färg.

  6. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

See this content in the original post