efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Päronpaj med mandel

Päronpaj med mandel

Varför inte baka en päronpaj med en krämig mandelfyllning! Päron och mandel matchar ju varandra så bra och blir ljuvligt gott.

Ingredienser:

Mördeg:

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 dl florsocker

  • 150 g smör, i tärningar

  • 1 äggula

  • 1 msk vatten

Mandelfyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör

  • 1 dl strösocker

  • 2 äggulor

  • 2 ägg

  • 4 dl mandelmjöl

  • 1 msk vaniljsocker

  • 0,5 tsk mald kardemumma

  • 4-5 päron

  • Flagad mandel

Gör så här:

  1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienser till en deg, eller gör degen i en matberedare. Tryck ut degen i en avlång eller rund pajform med löstagbar botten. Nagga den och låt den vila i frysen i ca 20 minuter.

  2. Sätt ugnen på 200°.

  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sänk ugnen till 175°.

  4. Låt pajskalet svalna något och fördela sedan mandelkrämen i. Skiva päronhalvorna och lägg dem tätt på mandelkrämen. Tryck till lite lätt och strö flagad mandel över.

  5. Grädda kakan i ca 30-40 minuter tills pajen får fin färg.

  6. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Äppelmuffins med crumble

Äppelmuffins med crumble

Chapati, indiska bröd

Chapati, indiska bröd