Pitabröd
Pitabröd är så gott. När man gräddar dem blåser de upp sig. Gör man sedan ett litet snitt i dem kan man fylla med bland annat carnitas, falafel, tacofärs eller grönsaker. Det här receptet räcker till 8 bröd.
Du behöver
25 g jäst
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp.
Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).
Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar.
Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor.
Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk. Gott till falafel eller carnitas.