Rågsiktslimpa med valnötter och dadlar
Ett gott bröd bakat på rågsikt som ger ett fylligare och matigare bröd än om du bara använder vetemjöl. Du kan fylla med valfria nötter och torkad frukt men jag hade både valnötter i baklådan och i frysen har jag alltid en låda färska dadlar, så det fick bli fyllningen idag.
Ingredienser: 2 limpor
Ca 50 g valnötter
14 dadlar
1 pkt jäst
5 dl vatten, 37°
1/2 dl olja
1 msk salt
1 msk sirap
10 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Gör så här:
Hacka valnötterna grovt.
Kärna ur och strimla dadlarna.
Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, dadlar, valnötter, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant, ca 10 minuter.
Låt jäsa övertäckt med en bakduk i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och dela i 2 bitar. Forma varje bit till en limpa. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 250° i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och fortsätt grädda ca 25 minuter.
Låt kallna på ett galler.