efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Rågsiktslimpa med valnötter och dadlar

Rågsiktslimpa med valnötter och dadlar

Ett gott bröd bakat på rågsikt som ger ett fylligare och matigare bröd än om du bara använder vetemjöl. Du kan fylla med valfria nötter och torkad frukt men jag hade både valnötter i baklådan och i frysen har jag alltid en låda färska dadlar, så det fick bli fyllningen idag.

Ingredienser: 2 limpor

  • Ca 50 g valnötter

  • 14 dadlar

  • 1 pkt jäst

  • 5 dl vatten, 37°

  • 1/2 dl olja

  • 1 msk salt

  • 1 msk sirap

  • 10 dl rågsikt

  • 4-5 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Hacka valnötterna grovt.

  2. Kärna ur och strimla dadlarna.

  3. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av vattnet.

  4. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, dadlar, valnötter, rågsikt och vetemjöl.

  5. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant, ca 10 minuter.

  6. Låt jäsa övertäckt med en bakduk i 45 minuter.

  7. Ta upp degen på mjölad bänk och dela i 2 bitar. Forma varje bit till en limpa. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper.

  8. Låt jäsa 30 minuter.

  9. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 250° i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och fortsätt grädda ca 25 minuter.

  10. Låt kallna på ett galler.

Adjustments.jpeg
IMG_2390.jpeg
Scones

Scones

Samoun Irakiskt bröd

Samoun Irakiskt bröd