Havets Wallenbergare
Wallenbergare på torsk serverade med klassiska tillbehör som potatismos och gröna ärtor och brynt smör.
4 portioner
Ingredienser:
600 g torsk
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl ströbröd
Salt och svartpeppar
2 msk citron, pressad
50 g persilja, hackad
Smör
Ströbröd till panering
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
50 g smör
1 tsk malen muskot
Salt och peppar
Brynt smör
100 g smör
Garnering
1 citron, till garnering
400 g gröna ärtor
Gör så här:
Wallenbergare:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa den tinade torsken med vispgrädde, ägg, hälften av ströbrödet, kryddblandningen, persilja och citron.
Forma sedan till biffar. Rulla dem i resten av ströbrödet och bryn dem i smör, någon minut på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.
Potatismos
Skala potatisen och koka mjuka i rikligt med vatten.
Värm mjölk och grädde.
Mosa potatisen och häll i gräddmjölken och smöret. Rör runt tills moset är fluffigt. Smaka av med muskot, salt och vitpeppar
Brynt smör
Bryn smöret tills det får en gyllenbrun färg och doftar knäckigt. Vispa kontinuerligt för att smöret inte skall bränna.
När smöret skummar upp och sedan lägger sig är det klart. Dra pannan från plattan för att inte bränna smöret.
Fördela Wallenbergarna på tallrikar. Lägg upp potatismos på varje tallrik, och slå över det nybrynta smöret. Garnera med gröna ärtor och en citronklyfta.