efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Havets Wallenbergare

Havets Wallenbergare

Wallenbergare på torsk serverade med klassiska tillbehör som potatismos och gröna ärtor och brynt smör.

4 portioner

Ingredienser:

  • 600 g torsk

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 ägg

  • 1 dl ströbröd

  • Salt och svartpeppar

  • 2 msk citron, pressad

  • 50 g persilja, hackad

  • Smör

  • Ströbröd till panering

Potatismos:

  • 1 kg potatis

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 dl mjölk

  • 50 g smör

  • 1 tsk malen muskot

  • Salt och peppar

Brynt smör

  • 100 g smör

Garnering

  • 1 citron, till garnering

  • 400 g gröna ärtor

Gör så här:

Wallenbergare:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Mixa den tinade torsken med vispgrädde, ägg, hälften av ströbrödet, kryddblandningen, persilja och citron.

  3. Forma sedan till biffar. Rulla dem i resten av ströbrödet och bryn dem i smör, någon minut på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.

Potatismos

  1. Skala potatisen och koka mjuka i rikligt med vatten.

  2. Värm mjölk och grädde.

  3. Mosa potatisen och häll i gräddmjölken och smöret. Rör runt tills moset är fluffigt. Smaka av med muskot, salt och vitpeppar

Brynt smör

  1. Bryn smöret tills det får en gyllenbrun färg och doftar knäckigt. Vispa kontinuerligt för att smöret inte skall bränna.

  2. När smöret skummar upp och sedan lägger sig är det klart. Dra pannan från plattan för att inte bränna smöret.

Fördela Wallenbergarna på tallrikar. Lägg upp potatismos på varje tallrik, och slå över det nybrynta smöret. Garnera med gröna ärtor och en citronklyfta.

Gravad lax med rödbetor

Gravad lax med rödbetor

Marockansk fisk med saffran och ingefära

Marockansk fisk med saffran och ingefära