efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Gravad lax med rödbetor

Gravad lax med rödbetor

Grava din egen lax till buffén. Den här med smaker som rödbeta, pepparrot och vodka. Rödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Gott med en klick pepparrotsgrädde till.

Du behöver

Ca 1 kg färsk laxsida, med skinn

0,5 dl salt

1 dl strösocker

40 g färsk pepparrot, skalad och finriven

5 cl vodka

4 dillstjälkar

1 rödbeta riven

1citron

Gör så här

  1. Lägg laxen på ett stort fat med skinnsidan nedåt och häll saltet i ett jämnt lager över hela fisken.

  2. Strö sockret över och bre sedan ut den rivna pepparroten och betorna över hela laxen så att köttet är helt täckt.

  3. Klappa in det försiktigt med händerna. Använd gärna engångshandskar.

  4. Stänk på vodkan och strö sedan all den hackade dillen över.

  5. Finriv citronskalet över och täck sedan noga laxfatet med plastfolie och ställ sedan i kylen i 48 timmar.

  6. Efter 2 dagar: Skrapa av rödbetsblandnigen från laxen och torka sedan laxen med hushållspapper.

  7. Skär så många skivor du behöver så tunt du kan och lägg upp på ett uppläggningsfat. Svep in resten av laxen i plastfolie. Du kan utan vidare ha den i kylen i 2 veckor.

IMG_2898.jpeg
IMG_2904.jpeg
Moqueca Baiana Brasiliansk fiskgryta

Moqueca Baiana Brasiliansk fiskgryta

Havets Wallenbergare

Havets Wallenbergare