Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Fläskfilegratäng med svamp och bacon

Gratinerat potatismos med svampstuvning, fläskfilé och bacon är en läcker och god kombination.

Ingredienser: 4 portioner

  • 1 fläskfilé (ca 500 g)

  • 2 msk smör

  • salt, peppar

    Stuvning:

  • 250 g svamp

  • 2 msk smör

  • 4 msk vetemjöl

  • 3 dl grädde

  • 2 dl vatten

  • 2 msk kalvfond

  • 1 msk soja

  • salt, peppar

  • 140 g tärnat bacon

  • Körsbärstomater

    Potatismos:

  • 700 g potatis

  • 1/2 dl grädde

  • 1 msk smör

  • 1 st äggula

  • salt, peppar

  • Paprikapulver

See this content in the original post

Gör så här

  1. Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt grädde, smör och äggula. Salta och peppra.

  2. Putsa filén. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 min så att den blir nästan genomstekt. Salta och peppra och låt vila under tiden du steker baconen.

  3. Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 min. Smaka av med salt och peppar.

  4. Skär filén i cm-stora skivor och lägg dom i en ugnssäker form. Spritsa potatismoset runt kanten. Pudra paprikapulver över moset

  5. Bred stuvning på filén och strö över bacon. Garnera med tomater.

  6. Gratinera i 225° ca 10 min.

  7. Strö över hackad persilja innan servering.

See this content in the original post