Fläskfilegratäng med svamp och bacon
Gratinerat potatismos med svampstuvning, fläskfilé och bacon är en läcker och god kombination.
Ingredienser: 4 portioner
1 fläskfilé (ca 500 g)
2 msk smör
salt, peppar
Stuvning:
250 g svamp
2 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk soja
salt, peppar
140 g tärnat bacon
Körsbärstomater
Potatismos:
700 g potatis
1/2 dl grädde
1 msk smör
1 st äggula
salt, peppar
Paprikapulver
Gör så här
Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt grädde, smör och äggula. Salta och peppra.
Putsa filén. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 min så att den blir nästan genomstekt. Salta och peppra och låt vila under tiden du steker baconen.
Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 min. Smaka av med salt och peppar.
Skär filén i cm-stora skivor och lägg dom i en ugnssäker form. Spritsa potatismoset runt kanten. Pudra paprikapulver över moset
Bred stuvning på filén och strö över bacon. Garnera med tomater.
Gratinera i 225° ca 10 min.
Strö över hackad persilja innan servering.