efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Fläskfilegratäng med svamp och bacon

Fläskfilegratäng med svamp och bacon

Gratinerat potatismos med svampstuvning, fläskfilé och bacon är en läcker och god kombination.

Ingredienser: 4 portioner

  • 1 fläskfilé (ca 500 g)

  • 2 msk smör

  • salt, peppar

    Stuvning:

  • 250 g svamp

  • 2 msk smör

  • 4 msk vetemjöl

  • 3 dl grädde

  • 2 dl vatten

  • 2 msk kalvfond

  • 1 msk soja

  • salt, peppar

  • 140 g tärnat bacon

  • Körsbärstomater

    Potatismos:

  • 700 g potatis

  • 1/2 dl grädde

  • 1 msk smör

  • 1 st äggula

  • salt, peppar

  • Paprikapulver

Gör så här

  1. Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt grädde, smör och äggula. Salta och peppra.

  2. Putsa filén. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 min så att den blir nästan genomstekt. Salta och peppra och låt vila under tiden du steker baconen.

  3. Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 min. Smaka av med salt och peppar.

  4. Skär filén i cm-stora skivor och lägg dom i en ugnssäker form. Spritsa potatismoset runt kanten. Pudra paprikapulver över moset

  5. Bred stuvning på filén och strö över bacon. Garnera med tomater.

  6. Gratinera i 225° ca 10 min.

  7. Strö över hackad persilja innan servering.

Tjocka revben med kryddig glace

Tjocka revben med kryddig glace

Carnitas

Carnitas