Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Vintergryta

En mustig god köttgryta med vintriga smaker som glögg och apelsin. Låt den puttra några timmar och servera antingen bara med ett gott bröd eller ris.

Ingredienser:

  • 600 g bogstek, skuren i bitar

  • 2 msk smör

  • 1 paprika, skuren i bitar

  • 1 dl svamp, valfri sort

  • 2 gula lökar, , skuren i bitar

  • 1 msk tomatpuré

  • 500 g krossade tomater

  • 2 dl glögg

  • 1 köttbuljongtärning

  • 4 dl vatten

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 cm riven ingefära

  • 1 lagerblad

  • 1/2 chili, hackad

  • 1/2 msk enbär, krossade

  • 1 tsk kanel

  • 1/tsk koriander

  • salt och peppar

  • 1 apelsin, pressad +rivet skal

  • 1 äpple, skuret i bitar

  • 10 torkade plommon

  • 0,5 dl russin

  • 6 potatisar

  • 2 morötter, skurna i bitar

  • 1 dl skalade mandlar

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Bryn kött, paprika, svamp och lök i smör i en gryta.

  2. Tillsätt tomatpuré, tomatkross, glögg, buljongtärning, vitlök, ingefära, lagerblad, chili, enbär, kanel, koriander, salt och peppar.

  3. Låt allt puttra under lock i ca 2 timmar. Späd eventuellt med vatten om det behövs.

  4. Tillsätt apelsinsaft och skal, äpple, plommon, russin, potatis, morot och grädde och låt grytan puttra färdigt tills köttet är riktigt mört, ca 1 timme till.

  5. Tillsätt skalade mandlar och smaka av med mer salt och kryddor om det behövs.

  6. Servera med ett gott bröd eller ris.

See this content in the original post