Flatbread pizza
Små goda pizzor som går att variera oändligt med olika toppings.
Ingredienser till 3-4 små pizzor
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
2 tsk honung
6 dl vetemjöl
Pizzasås:
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 krm svartpeppar
5 droppar tabasco
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 pressad vitlök
Förslag på toppings
Chevre, valnötter,
Prosciutto, chevre, pinjenötter, tryffel olja, balsamico
Chevre, mozzarella, ädelost, valnötter, honung
Garnering:
Ruccola
Parmesan
Olivolja
Svarpeppar
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Häll i honung, olivolja och salt.
Häll i mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Degen ska bli smidig och precis släppa kanterna i bunken, då är den klar.
Låt degen jäsa minst 30 minuter.
Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
Sätt ugnen på 250 grader. Har du en pizzasten så ställ in den i ugnen i minst 30 minuter innan, har du inte det så kan du ta en stor plåt och vända den upp och ned och ställa in.
Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 3-4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, tänk dig en rektangel. Lägg på bakplåtspapper.
Lägg på tomatsås och valfri topping förutom prosciutton som du lägger på när den är klar.
Grädda tills kanterna är gyllenbruna.
Lägg på garnering, prosciutto och servera!