Kantarellpaj
Efter ett par timmar i skogen är korgarna fulla av svamp. Eftermiddagen ägnas åt rensning av denna dignande skörd. Jag gjorde den här goda kantarellpajen av en liten del av skörden.
Ingredienser: 6 personer
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk iskallt vatten
Recept på glutenfri pajdeg har du här.
Fyllning
1 liter färska kantareller, rensad och skuren i bitar.
1 gul lök, finhackad
1 pkt bacon, i bitar
1/2 paprika, i småbitar
2 msk smör
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk paprikapulver
Äggstanning
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
3 msk persilja, hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare tills den precis går ihop.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Fräs lök, paprika, svamp och bacon i smör i en stekpanna tills det mjuknar och får lite färg. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Häll i botten av pajskalet.
Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och slå den i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills den får fin färg.
Garnera med lite persilja och servera med en grönsallad.