Mat & Pyssel Bloggen

View Original

Kroppkakor med brynt smör

Finns det något godare än kroppkakor med brynt smör. Passa på om du har lite överbliven potatis eller koka lite extra och spara i kylen till nästa dag. Servera med brynt smör, rårörda lingon och gärna några extra skivor stekt fläsk.

Ingredienser: 4 portioner

  • 700 g potatis, mjölig

  • 1 dl potatismjöl

  • 3 äggulor

  • 50 g brynt smör

  • 1 tsk salt

  • 400 g rimmat fläsk

  • 1 gul lök

  • smör till stekning

  • 2 tsk kryddpeppar, mald

  • Rårörda lingon

  • Brynt smör

See this content in the original post

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen.

  2. Pressa den genom en potatispress och låt svalna lite.

  3. Rör i potatismjöl, äggulor, brynt smör och salt. Blanda till en smidig smet.

  4. Skär fläsket i små bitar och hacka löken. Bryn allt i smör i en stekpanna. Blanda i kryddpeppar. Låt svalna.

  5. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.

  6. Rulla ut potatisdegen till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Ca 16 stycken.

  7. Gör en fördjupning i varje bit och fyll med fläsk och lökfyllning.

  8. Vik över degen över fyllningen och forma till bollar.

  9. Koka kroppkakorna några i taget, ca 5-6 minuter tills de flyter upp. Fånga upp med en hålslev.

  10. Servera rykande heta med brynt smör och rårörda lingon. Du kan också steka några fläskskivor att servera till.

See this content in the original post