Kroppkakor med brynt smör
Finns det något godare än kroppkakor med brynt smör. Passa på om du har lite överbliven potatis eller koka lite extra och spara i kylen till nästa dag. Servera med brynt smör, rårörda lingon och gärna några extra skivor stekt fläsk.
Ingredienser: 4 portioner
700 g potatis, mjölig
1 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g brynt smör
1 tsk salt
400 g rimmat fläsk
1 gul lök
smör till stekning
2 tsk kryddpeppar, mald
Rårörda lingon
Brynt smör
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Pressa den genom en potatispress och låt svalna lite.
Rör i potatismjöl, äggulor, brynt smör och salt. Blanda till en smidig smet.
Skär fläsket i små bitar och hacka löken. Bryn allt i smör i en stekpanna. Blanda i kryddpeppar. Låt svalna.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
Rulla ut potatisdegen till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Ca 16 stycken.
Gör en fördjupning i varje bit och fyll med fläsk och lökfyllning.
Vik över degen över fyllningen och forma till bollar.
Koka kroppkakorna några i taget, ca 5-6 minuter tills de flyter upp. Fånga upp med en hålslev.
Servera rykande heta med brynt smör och rårörda lingon. Du kan också steka några fläskskivor att servera till.