Kroppkakor med brynt smör
Finns det något godare än kroppkakor med brynt smör. Passa på om du har lite överbliven potatis eller koka lite extra och spara i kylen till nästa dag. Servera med brynt smör, rårörda lingon och gärna några extra skivor stekt fläsk.
Ingredienser: 4 portioner
700 g potatis, mjölig
1 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g brynt smör
1 tsk salt
400 g rimmat fläsk
1 gul lök
smör till stekning
2 tsk kryddpeppar, mald
Rårörda lingon
Brynt smör
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Pressa den genom en potatispress och låt svalna lite.
Rör i potatismjöl, äggulor, brynt smör och salt. Blanda till en smidig smet.
Skär fläsket i små bitar och hacka löken. Bryn allt i smör i en stekpanna. Blanda i kryddpeppar. Låt svalna.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
Rulla ut potatisdegen till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Ca 16 stycken.
Gör en fördjupning i varje bit och fyll med fläsk och lökfyllning.
Vik över degen över fyllningen och forma till bollar.
Koka kroppkakorna några i taget, ca 5-6 minuter tills de flyter upp. Fånga upp med en hålslev.
Servera rykande heta med brynt smör, rårörda lingon och eventuellt lite fläsk om du får över. Man kan också steka dom innan servering och då blir dom ännu godare tycker jag.