Kimchi
En koreansk fermenterad rätt som passar till det mesta i matväg. Stark, syrlig, umamirik och supernyttigt!
Ingredienser:
1 stort salladskålshuvud, skuret i små bitar
2 msk salt
1,5 dl vatten
2 msk rismjöl (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 msk socker
1 msk riven ingefära
2 tsk riven vitlök
0,5 gul lök, riven
0,5 dl fisksås
1 dl gochugaru, koreanskt chilipulver
10 räkor, skalade och finhackade
5 salladslökar, tunt skivade
1 morot, skuren i tändsticksstavar
10 cm rättika, skuren i tändsticksstavar eller 10 rädisor i små bitar
Gör så här:
Lägg salladskålen i en stor skål. Separera bladen väl. Strö saltet över salladskålen, blanda noggrant så alla blad täcks med salt och låt stå i 1,5 timme.
Skölj salladskålen grundligt för att få bort överflödigt salt.
Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock blandning. Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås, chilipulver och räkor och rör noga.
Tillsätt de finskurna grönsakerna och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder. Använd gärna engångshandskar.
Lägg allt i en väl rengjord fermenteringsburk, jag har en Kilner. Eller lägg i glasburkar, täck med plastfolie och sätt på lock. Fyll inte burkarna helt upp, då det behövs plats för fermenteringen.Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar. Kimchin ska bubbla av jäsningen och är då klar att ätas. Förvaras sedan i kylen och står sig flera veckor.