efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Kimchi

Kimchi

En koreansk fermenterad rätt som passar till det mesta i matväg. Stark, syrlig, umamirik och supernyttigt!

Ingredienser:

  • 1 stort salladskålshuvud, skuret i små bitar

  • 2 msk salt

  • 1,5 dl vatten

  • 2 msk rismjöl (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

  • 1 msk socker

  • 1 msk riven ingefära

  • 2 tsk riven vitlök

  • 0,5 gul lök, riven

  • 0,5 dl fisksås

  • 1 dl gochugaru, koreanskt chilipulver

  • 10 räkor, skalade och finhackade

  • 5 salladslökar, tunt skivade

  • 1 morot, skuren i tändsticksstavar

  • 10 cm rättika, skuren i tändsticksstavar eller 10 rädisor i små bitar

Gör så här:

  1. Lägg salladskålen i en stor skål. Separera bladen väl. Strö saltet över salladskålen, blanda noggrant så alla blad täcks med salt och låt stå i 1,5 timme.

  2. Skölj salladskålen grundligt för att få bort överflödigt salt.

  3. Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock blandning. Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås, chilipulver och räkor och rör noga.

  4. Tillsätt de finskurna grönsakerna och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder. Använd gärna engångshandskar.

  5. Lägg allt i en väl rengjord fermenteringsburk, jag har en Kilner. Eller lägg i glasburkar, täck med plastfolie och sätt på lock. Fyll inte burkarna helt upp, då det behövs plats för fermenteringen.Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar. Kimchin ska bubbla av jäsningen och är då klar att ätas. Förvaras sedan i kylen och står sig flera veckor.

IMG_1884.jpeg
IMG_1885.jpeg
IMG_1888.jpeg
IMG_1889.jpeg
IMG_1890.jpeg
IMG_1891.jpeg
Zucchinisallad   (falsk potatissallad)

Zucchinisallad (falsk potatissallad)

Grillade majskolvar med chilimajo och fetaost

Grillade majskolvar med chilimajo och fetaost