Marockanska inlagda citroner
Lägg dem i en gryta eller hacka och servera som tillbehör till kyckling, fisk eller lamm. Även gott i sallader och till stekta grönsaker. De marockanska citronerna skärs ofta i fyra, nästan genomgående, klyftor för att hålla formen samtidigt som fruktköttet kan saltas. Du äter alltså hela citronen, även skalet.
Ingredienser:
5 st ekologiska citroner
1 msk salt per citron
Saften från ca 2 citroner
Gör så här:
Diska glasburken ordentligt i hett vatten.
Tvätta citronerna ordentligt, skär bort den lilla spetsiga delen på citronens båda sidor. Skär sedan ett kryss i mitten, lägg salt i krysset.
Tryck ner citronerna i burken, de ska ligga tätt ihop, inte flyta runt i. Tryck på dem så de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
Häll i citronsaft från citronerna.
Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur över natten. Tryck ner citronerna lite igen så de släpper ifrån sig ännu mer saft. Upprepa 3 dagar. Citronerna ska vara helt täckta med saft nu, om inte så fyll på med mer citronsaft.
Låt citronerna marinera i ca en månad på mörkt och svalt ställe. Ev. i nederdelen av kylen.