Asiatisk lax
Vi älskar asiatiska smaker och idag gjorde jag den här ugnsbakade laxen penslad med en glaze och strösslad med sesamfrön. Servera med en god bönröra, sås och ris.
Ingredienser: 4 portioner
1 kg laxfilé i bit med skinn
Salt och peppar
2 msk sesamfrön
6 tomater
6 champinjoner
1 färsk ananas, skuren i tjocka stavar. Jag stekte dem i en grillpanna för att få fina grillränder.
2 lime
1 röd chilifrukt, skuren i tunna skivor
1 salladslök, skuren i tunna skivor
Bladspenat
Glaze
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl teriyakisås
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 1/2 msk finhackad ingefära
2 msk hackad koriander
finrivet skal av 1 lime
2 msk färskpressad limejuice
Sås
3 msk finhackad färsk ingefära
2 msk finhackad vitlök
4 msk ostronsås
1 dl vatten
1/2 dl soja
1 dl sweet chili
1 tsk sambal oelek
1 msk sesamolja
Maizena, för att reda såsen om du vill ha den tjockare
Bönröra
1 liten burk majs
1 förpackning svarta bönor
1 rödlök, hackad
6 körsbärstomater
salt, chiliflakes
2 msk olivolja ä
1 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Glaze: Rör ihop sweet chilisås, teriyakisås, soja, pressad vitlöksklyfta, finhackad ingefära, koriander, finrivet skal av lime och färskpressad limejuice.
Krydda laxen med salt och peppar. Lägg den på en bakpappersklädd plåt.
Fördela glazen över laxen. Strö över sesamfrön.
Lägg tomater och champinjoner runt laxen.
Ställ mitt i ugnen 20–25 minuter tills laxen har en innertemperatur på ca 54°.
Bönröra: Blanda alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan.
Sås: Blanda alla ingredienser utom maizena i en kastrull. Låt koka några minuter. Red med maizena om du vill ha den tjockare.
Ta ut laxen och garnera med salladslök, lime, chili, spenat och ananasen. Servera med ris, sås och bönröra.