Marinerad lax med asiatiska smaker
Passa på att köpa en hel laxsida när de har i affären. Så god och saftig blir den när den får ligga i den här asiatiska marinaden en stund innan du ugnsbakar den. Jag brukar lägga den i marinaden på morgonen så den får marinera över dagen, men har du bråttom så låt den ligga i en halvtimme i alla fall.
Ingredienser: 8 portioner
1 laxsida
Marinad:
2 dl soja
1 msk sesamolja
1 dl sirap
3 msk riven färsk ingefära
3 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, finhackad
Topping:
Sesamfrön
Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinaden och häll i en stor påse och lägg laxen i. Låt marinera minst 1 halvtimme men gärna över dagen.
Sätt ugnen på 150°.
Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön så de täcker ovansidan på laxen.
Ugnsbaka laxen mitt i ugnen ca 25 minuter, innertemperatur 55°.
Ringla över marinaden och servera med ris och mangosalsa.