Pumpasoppa med rosmarinscones
Laga en mustig, värmande och riktigt god pumpasoppa. Pumpa finns ju att köpa året runt, annars är det ju roligt att odla sina egna. Servera med rosmarinscones som smakar supergott till soppan.
Ingredienser: 4 portioner
Pumpasoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 500 g pumpa gärna butternut
2 msk smör eller margarin
5 dl grönsaksbuljong
2 dl mjölk
salt och peppar
1 citron
Rosmarinscones
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pumpafrö
2 krm salt
50 g smör eller margarin
1/2 kruka rosmarin
2 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C.
Soppa: Skala lök och vitlök, skär löken i bitar och finhacka vitlöken. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar.
Fräs pumpa, lök och vitlök i matfettet i en kastrull på låg värme.
Tillsätt buljong och koka sakta ca 15 minuter. Mixa soppan med stavmixer, tillsätt mjölken och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Scones:
Blanda vetemjöl, bakpulver, pumpafrön och salt i en bunke.
Finfördela matfettet i mjölblandningen.
Hacka rosmarinen och tillsätt den och mjölken, rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Klicka ut 8 bullar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.