Saftiga kanelbullar
Kanelbullar till fikat är ju så gott. Bara att ha en påse i frysen och tina när gästerna kommer. Ha aldrig för mycket mjöl i degen och SNÅLA INTE med smöret så får du mjuka, saftiga bullar. Jag penslar dom alltid efteråt med sockerlag så behåller dom sin saftighet längre!
Ingredienser: ca 30 bullar
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker eller 1 dl farinsocker och 1 dl strösocker
5 tsk kanel
Degen:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 msk kanel
250 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
ca 16- 17 dl vetemjöl
1 tsk salt
Pensling:
1 ägg
1 nypa salt
lite vatten
Garnering:
Pärlsocker
Flagad mandel
Sockerlag (2 dl vatten och 1 dl strösocker)
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en smet.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kanel, strösocker, smör i bitar, och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl tills degen känns bra.
Knåda ordentligt i minst 7-10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan. Vrid remsorna och snurra ihop till en knut.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och flagad mandel. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.