efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Soltorkade tomater i ugnen

Soltorkade tomater i ugnen

Nu när tomaterna dignar av skörd så passar vi på att göra egna soltorkade tomater. Att torka dom i solen är en alltför lång process tycker jag där vädrets makter i vårt land inte alltid är dom bästa. Däremot att torka dom i ugnen är ju ett enkelt alternativ som blir jättegott. Använd ungefär lika stora tomater, sort spelar ingen roll, så de blir klara samtidigt. Nu kör vi!

Ingredienser: En burk ugnstorkade tomater

  • 1 kg tomater

  • 1 nypa salt

  • 5 vitlöksklyftor

  • 2 1/2 dl olivolja

  • Färsk timjan

  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°. Gärna varmluft.

  2. Halvera tomaterna och lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite salt.

  3. Ställ in i ugnen.
    Vanlig ugn: Längst ner och med luckan lite på glänt. Lägg en träslev emellan t.ex. Varmluft: I mitten av ugnen och nu kan du ha stäng lucka.

  4. Låt stå ca 3-4 timmar. Tänk på att tiden kan variera mycket beror på din ugn och storleken på tomaterna. Har de inte torkat tillräckligt kör lite till, ser de klara ut tidigare tar du ut dom. Titta till dom ofta så de inte bränns. Sänk värmen då.

  5. Pressa eller nagga tomaterna efter halva tiden så saften lättare rinner ut.

  6. När är dom klara då? De ska fortfarande vara mjuka men inte vätska sig och har torkat lite. Jag brukar stänga av ugnen och låta dom stå kvar över natten innan jag lägger dom i olja.

  7. Skala och dela vitlöksklyftorna. Varva tomater , vitlök och timjan i en glasburk. Salta och peppra lite. Fyll upp med olivolja så det täcker. Sätt på ett lock och förvara i kylen.

Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårta

Vitlöksbröd med flingsalt

Vitlöksbröd med flingsalt