efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Vallmobullar med mandelmassa och citron

Vallmobullar med mandelmassa och citron

Då jag älskar citron så var jag tvungen att baka de här vallmobullarna som är fyllda med citronsmörkräm och mandelmassa. Så saftiga, smöriga, söta och syrliga. Allt gott i en bulle liksom!

Ingredienser: ca 15 stora bullar

Deg:

  • 25 g jäst

  • 2,5 dl mjölk, 37°

  • 0,5 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 0,5 msk vaniljsocker

  • 1 nypa salt

  • 2 msk vallmofrön

  • 75 g smör, rumsvarmt

  • 7-8 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 125 g smör, rumsvarmt

  • 4 msk strösocker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2 msk citronsaft

  • 25 g mandelmassa, riven

Sockerlag:

  • 0,5 dl strösocker

  • 0,5 dl vatten

Glasyr:

  • 1 dl florsocker

  • Vatten eller citronsaft

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och slå på mjölken. Rör om så jästen löser sig.

  2. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker, salt och vallmofrön.

  3. Klicka i det rumsvarma smöret och mjölet lite i taget och blanda degen tills den är smidig ca 5 minuter. Ha inte för mycket mjöl utan bara så degen släpper kanterna.

  4. Jäs under bakduk i 1 timma.

  5. Vispa smör, socker, vaniljsocker, citronsaft och mandelmassa till fyllningen.

  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor rektangel ca 0,5 cm tjock.

  7. Bred ut fyllningen över hela degen. Vik den i ett treslag dvs vik in kortsidorna så de överlappar varandra.

  8. Skär remsor ca 1 cm breda, snurra till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper att jäsa 1 timma.

  9. Sätt ugnen på 225°.

  10. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg innan du gräddar dom mitt i ugnen ca 10-15 minuter.

  11. Kola upp vatten och socker till sockerlagen och pensla bullarna direkt när du tar ut dom.

  12. Låt bullarna svalna helt innan du glaserar dom. Blanda florsocker och citronsaft till en tjock smet och ringla över bullarna innan servering.

55CCE6A0-D04F-4F7A-9E5B-C482E1EEF3BF.jpeg
Banankaka med kaffe, choklad och valnötter

Banankaka med kaffe, choklad och valnötter

Krämig räkgratäng

Krämig räkgratäng