efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Dumplings

Dumplings

Dumplings – goda små degknyten som du kan fylla med olika fyllningar. Här är ett recept på dumplings fyllda med fläskfärs smaksatt med ingefära och sesamolja.

processed_IMG_20200223_180445.jpg

Ingredienser ca 35 st Fyllning

  • 3 blad kinakål

  • 500 g fläskfärs

  • 1 dl salladslök, hackad

  • 2 msk färsk ingefära, hackad

  • 1 tsk salt

  • 1 msk japansk sojasås

  • sesamolja, några droppar

  • 1 msk potatismjöl

  • 1 pkt färdig dumplingsdeg

Jag använder dom här som jag köper i en asiatisk affär.

P1020262.jpg

Dippsås

  • 4 msk japansk sojasås

  • 1.5 msk flytande honung

  • 4 msk risvinäger

  • 2 tsk färsk ingefära, riven

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad eller riven

  • 2 tsk sesamolja

  • 1 krm chiliflakes, kan uteslutas

  • färsk koriander, kan uteslutas

Gör här:

Fyllning: Koka kinakålen i 2–3 minuter. Skölj med kallt vatten och pressa försiktigt ur vattnet och skär i små bitar. Blanda kinakål, färs, salladslök, ingefära, salt, soja, sesamolja och potatismjöl. Låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.

processed_IMG_20200223_172251.jpg

Tina dumplingsdeg. Lägg på ca 1 msk fyllning på varje degplatta. Fukta degkanten med vatten så att sidorna fäster i varandra när du viker ena halvan över den andra och lätt trycker till. Degknytet har nu formen som en halvmåne. Den som vill kan vecka kanten.

processed_IMG_20200223_174025.jpg
processed_IMG_20200223_174648.jpg
processed_IMG_20200223_180445.jpg

Dumplings kan kokas, ångkokas, stekas eller friteras. Välj det du gillar bäst. Det är väldigt enkelt att ångkoka. Du kan använda en bamboo steamer som jag har men det går också bra att ångkoka i en stekpanna med lock. Lägg då dumplings på ett fat på en upp-och-nervänd tallrik i en stekpanna med vatten. Om du vill steka dumplings gör du så här: Smörj en stekpanna med sesamolja och lägg i några dumplings. Fyll pannan med vatten så att dumplingbitarna blir täckta. Koka under lock tills vattnet är borta, ca 10-15 min. Häll sesamolja mellan dumplingbitarna och stek ca 5 min, tills de fått färg på undersidan.

  • Dippsås: Blanda samtliga ingredienser och rör om så allt blandas väl. Gillar du koriander så passar det bra i dipsåsen och vill du ha lite hetta kan du strö i ett kryddmått chiliflakes.

processed_IMG_20200223_185540-01.jpeg
processed_IMG_20200223_183759.jpg
Nudelwok med korv

Nudelwok med korv

Nudelwok med lammytterfile

Nudelwok med lammytterfile