Rökt tofu och biff i nudelbowl
En bowl med både tofu och biff som läggs i marinad över natten för att sedan rökas och grillas. Använd vilka nudlar du vill. Vi provade sjögräsnudlar den här gången. Riktigt krispiga och goda.
Ingredienser: fyra portioner
Rökspån
Tofu Marinad:
1 dl hoisinsås
2 msk sojasås
1 msk ren lönnsirap
3 msk risvinäger
1 msk limesaft
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, hackad
1 block tofu, skär i stora kuber
Rostade sesamfrön, för att strö på
Biff marinad
1 dl soja
1 msk ren lönnsirap
2 tsk sesamolja
1 ½ tsk five Spicy krydda
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk skalad & riven färsk ingefära
600- 700 g biff i 2-3 tjocka bitar
Sås
1 dl soja
2 msk ren lönnsirap
1 msk färskpressad limesaft
1 msk risvinäger
1 - 2 msk sriracha
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk skalad & riven färsk ingefära
1 salladslök, skivad
1 msk sesamfrön
Nudelbowls
4 portioner nudlar
1 morot, skalad och tunt skuren
1 gurka, tunt skuren
Böngroddar
Jordnötter
1 röd chili, skivad
1 salladslök, skivad
Färska basilikablad
1 lime , skuren i skivor
Gör så här:
Kvällen innan! Lägg alla ingredienser till tofumarinaden i en skål och blanda. Lägg tofun i en fryspåse och häll över marinaden. Blanda väl och kyl över natten.
Blanda alla ingredienserna till biffmarinaden i en fryspåse. Lägg i biffen och blanda väl. Kyl över natten.
Nästa dag.
Ta fram köttet och tofun 1/2 timme innan tillagning.
Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål och blanda väl.
Rök tofun och biffen i ca 225°. När biffens innertemperatur är ca 46° ta undan den och lägg i folie. Ta undan tofun efter 1/2 timma.
Starta grillen.
Förbered grönsaker och koka nudlarna.
Grilla tofun och köttet. Pensla med marinaden flera gånger. När köttets innetemperatur är ca 55 ° lägg det i folie och låt vila. Vänd tofun i sesamfrön innan du lägger den i folie.
Skär biffen i skivor och lägg upp allt snyggt i skålar och strö över jordnötter och garnera med chili, salladslök, lime och basilika. Utsökt gott!