Äppelkaka i långpanna med frosting
Äppelkaka i långpanna med frosting. Mumsfilibaba ! Kör samma recept morotskaka men tillsätter rivna äpplen istället. För en extra touch så gjorde jag kanderade äppelskivor att dekorera med. Det blev succé. Jättegott!
Ingredienser:
3 äpplen, rivna
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
4 dl vetemjöl
Cream cheese frosting:
200 g färskost
50 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Riv äpplena fint.
3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt oljan och äpple. Vispa ner bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet. Häll smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna.
5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr.
6. Bred ut glasyren över rutorna och skär i rutor vid servering.
7. Du kan också dekorera bitarna med kanderade äpplen som jag gjorde!
Kanderade äpplen:
Skiva äpplen tunt med mandolin eller osthyvel, koka i sockerlag ( hälften vatten, hälften socker) tills de mjuknat och blivit genomskinliga. Tillsätt lite livsmedelsfärg i lagen om du vill få äpplena lite rosa. Torka av och lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt sen in plåten i ugnen för att torka. 75grader i ca 4 timmar. Då stängde jag ugnen och sen fick det svalna där inne över natten.