Briochemunkar med moccakräm
Så ljuvligt goda, friterade briochemunkar som du fyller med en god moccakräm. Dom är också goda att äta som dom är rullade i socker och kanel.
Ingredienser: ca 25 st
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
2 tsk torrjäst
8-10 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 ägg, uppvispade
125 g smör, i små bitar
Moccakräm:
1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl kaffepulver, grovmalet
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk majsstärkelse
20 g smör
Garnering:
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Gör så här:
Blanda torrjäst med mjölken och 1 tsk av strösockret i en degblandare. Låt stå 10 minuter.
Tillsätt hälften av mjölet, äggen, salt och resten av sockret. Blanda degen ordentligt och tillsätt så mycket mjöl som behövs för att få en smidig deg.
Tillsätt 1 kub i taget av smöret och blanda ordentligt mellan varje smörklick. Knåda 5 minuter minst.
Låt degen jäsa i 2 timmar eller allra helst i kylskåpet över natten.
Gör moccakrämen nu.
Häll grädde, mjölk, kaffepulver och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt svalna 15 minuter. Sila bort kaffepulvret.
Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en rostfri bunke. Häll i den silade kaffe-gräddmjölken.
Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten och vispa krämen över vattenbadet tills den tjocknar.
Ta av från värmen och vispa ner smöret. Täck med plastfolie och ställ kallt, gärna över natten.
Kavla ut degen till knappt 1 cm tjocklek.
Ta ut cirklar ca 8 cm i diameter.
Låt jäsa 1 timma. Här kan du välja att styckfrysa in de som inte går åt. Ta fram en stund innan du ska fritera dom!
Värm olja i en fritös eller gryta till 170°
Blanda strösocker och kanel i en djup tallrik.
Fritera i omgångar ca 2 minuter på varje sida tills de får fin färg. Låt rinna av och rulla i kanelsockret.
Låt svalna helt innan du delar dom och fyller med moccakrämen.