efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Chokladfudgetårta

Chokladfudgetårta

Gillar ni choklad så prova denna utsökt goda tårta. Chokladbotten med fudgetäcke täckt med chokladdoppade jordgubbar och nougatlockar.

Ingredienser:

  • 2 ägg

  • 2 ½ dl strösocker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2 msk starkt kaffe

  • 150 g smör, smält

  • 3 msk kakao

  • 1 nypa salt

  • ½ tsk bakpulver

  • 1 ¾ dl vetemjöl

Chokladfudge:

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 ¾ dl strösocker

  • 2 msk ljus sirap

  • 200 g mörk choklad, grovhackad

  • 50 g smör, smält

Dekoration:

  • Jordgubbar

  • Mörk choklad

  • Vit choklad

  • Nougat

Gör här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke.

  3. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och smör.

  4. Blanda kakao, salt bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Blanda ihop allt till en slät smet.

  5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

  6. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.

 Chokladfudge: 

7. Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull. Låt det puttra under omrörning i några minuter. Stäng av värmen och blanda ner smöret. Låt fudgen svalna något.

8. Tryck till kanterna lite på bottnen om de pekar inåt efter gräddningen. Häll fudgen på chokladbottnen och låt den stelna i kylen. 

9. Dekorera med hyvlade nogatlockar och chokladdoppade jordgubbar. Jag smälte choklad och ringlade på ett bakplåtspapper till chokladdekorationer också. Men den är fin utan också.

processed_IMG_20200409_151118-01.jpeg
Formfranska

Formfranska

Sirapskakor

Sirapskakor