efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Lussekatter

Lussekatter

Ingredienser: ca 35 stycken

  • 50 g jäst

  • 5 dl mjölk

  • 1 g saffran

  • 200 g rumstempererat smör

  • 2 dl strösocker

  • 14-15 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

Pensling och dekoration:

  • Ägg och russin

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken(37°)

  2. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.

  3. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakning.

  4. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.

  5. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

  6. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter.

  7. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min.

  8. Sätt ugnen på 225°.

  9. Pensla med uppvispat ägg.

  10. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

IMG_2735.jpeg
Saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar med mandelmassa

Lingonlimpa med valnötter

Lingonlimpa med valnötter