efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Saftiga kanelbullar

Saftiga kanelbullar

Kanelbullar till fikat är ju så gott. Bara att ha en påse i frysen och tina när gästerna kommer. Ha aldrig för mycket mjöl i degen och SNÅLA INTE med smöret så får du mjuka, saftiga bullar. Jag penslar dom alltid efteråt med sockerlag så behåller dom sin saftighet längre!

Ingredienser: ca 30 bullar

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör

  • 2 dl strösocker eller 1 dl farinsocker och 1 dl strösocker

  • 5 tsk kanel

Degen:

  • 50 g jäst

  • 5 dl mjölk

  • 1 msk kanel

  • 250 g rumsvarmt smör

  • 2 dl strösocker

  • ca 16- 17 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

Pensling:

  • 1 ägg

  • 1 nypa salt

  • lite vatten

Garnering:

  • Pärlsocker

  • Flagad mandel

  • Sockerlag (2 dl vatten och 1 dl strösocker)

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en smet.

  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.

  3. Ha sedan i kanel, strösocker, smör i bitar, och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl tills degen känns bra.

  4. Knåda ordentligt i minst 7-10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.

  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.

  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.

  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan. Vrid remsorna och snurra ihop till en knut.

  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar.

  9. Sätt ugnen på 200 grader

  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och flagad mandel. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. 

IMG_2357.jpeg
IMG_2358.jpeg
IMG_2359.jpeg
IMG_2360.jpeg
IMG_2361.jpeg
IMG_2363.jpeg
IMG_2364.jpeg
IMG_2366.jpeg
Adjustments.jpeg
Päronpaj med ingefära och valnötter

Päronpaj med ingefära och valnötter

Cruffins

Cruffins