Focaccia med tomat, basilika och oliver
Ett gott italienskt bröd som ofta bakas ut i långpanna. Kan fyllas med många saker men jag har valt mina favoriter, tomat, basilika och oliver.
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning
Ca 250 g körsbärstomater
1 kruka färsk basilika
Ca 150 g kärnfria oliver
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
Blanda ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater, oliver och basilika och tryck ner i degen.
Baka bröden i ugnen tills de är gyllene, cirka 10 minuter.