efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Formfranska

Formfranska

Så enkelt och gott att göra egna formfranska. Rosta skivorna och servera med lite ost och marmelad. Skiva brödet och frys in så är det bara att ta upp och rosta direkt.

Ingredienser: 2 bröd

  • 50 g jäst

  • 5 dl vatten

  • 0,5 dl matolja

  • 1 tsk salt

  • 1 msk strösocker

  • Ca 13 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke.

  2. Värm vattnet i en kastrull till 37°C.

  3. Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.

  4. Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker. Rör om.

  5. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg.

  6. Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.

  7. Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter. Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.

  8. Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.

  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.

  10. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.

processed_IMG_20200413_141014-01.jpeg
processed_IMG_20200413_162039__01.jpg
Pumpasoppa med rosmarinscones

Pumpasoppa med rosmarinscones

Flatbreads med vitlökssmör

Flatbreads med vitlökssmör