Päronpaj med mandel
Varför inte baka en päronpaj med en krämig mandelfyllning! Päron och mandel matchar ju varandra så bra och blir ljuvligt gott.
Ingredienser:
Mördeg:
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
150 g smör, i tärningar
1 äggula
1 msk vatten
Mandelfyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 äggulor
2 ägg
4 dl mandelmjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk mald kardemumma
4-5 päron
Flagad mandel
Gör så här:
Mördeg: Nyp ihop alla ingredienser till en deg, eller gör degen i en matberedare. Tryck ut degen i en avlång eller rund pajform med löstagbar botten. Nagga den och låt den vila i frysen i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sänk ugnen till 175°.
Låt pajskalet svalna något och fördela sedan mandelkrämen i. Skiva päronhalvorna och lägg dem tätt på mandelkrämen. Tryck till lite lätt och strö flagad mandel över.
Grädda kakan i ca 30-40 minuter tills pajen får fin färg.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.